Historia

Sukuseuran historia

Sukuseura Pöyhönen ry perustettiin Kuopiossa 28.6.1980. Perustamista edelsi talvella seuran perustajan Leo K. Pöyhösen koolle kutsuma alustava kokous Helsingissä ravintola Elitessä. Jo ensimmäisessä toimintasuunnitelmassa hahmoteltiin seuran toiminnan pääperiaatteet, jotka ovat kestäneet ajan virrassa.

Päätettiin rekisteröityä. Alustavassa toimintasuunnitelmassa oli taivaita hipova henki: ” Valtakunnallisen ja yleismaailmallisen Pöyhösten sukuseuran on tarkoitus toimia sääntöjensä mukaisesti, korostaen seuraavia hyvälle sukutoiminnalle keskeisiä tekijöitä.”
Keskeisiä tekijöitä olivat jäsenhankinnan järjestäminen, toiminnan rahoittaminen, sukututkimus ja perinteiden vaalinta. Kyseinen toimintasuunnitelma päättyy lausumaan: ” Kuopion sukujuhlissa luotuja sukusiteitä ja ihmissuhteita vaalitaan jatkuvalla vuorovaikutuksella. Tämä suunnitelma saatetaan tiedoksi mahdollisimman monille sukumme jäsenille.” Sukuseuran jäseneksi voivat sääntöjen mukaan liittyä kaikki 18 vuotta täyttäneet Pöyhöset ja heidän aviopuolisonsa sekä kaikki, jotka polveutuvat Pöyhönen esivanhemmista. Perustavan kokouksen puheenjohtaja oli Leo K. Pöyhönen ja sihteeri Lea Laakkonen (nykyinen Malin).

Sukukirjeitä on lähetetty jäsenille pari kertaa vuodessa ja välillä jakelua on laajennettu suvun keskuuteeen tiedottamisen ja jäsenhankinnan merkeissä. Sukututkimus aloitettiin sukuhaaroittain välittömästi. Jäsenet täyttivät sukutietolomakkeita, joiden avulla pyrittiin saamaan selkoa sukuhaaroista. Monet tilasivat sekä virkatodistuksia että maakunta-arkistojen tutkimuksia. Esimmäinen monistettu julkaisu saatiin aikaiseksi 1981. Se oli: Lea Laakkonen, Alustava kartoitus Pöyhösten asumisesta Savonlinnan läänissä lähinnä 1630-luvusta Isovihan loppuun eli noin vuoteen 1721. Se jaettiin kaikille jäsenille sekä annettiin uusille jäsenille useiden vuosien aikana.

Pekka Pöyhönen toimi puheenjohtajana 1980-1996 ja sen jälkeen puheenjohtajia on ollut jo usempia. Hallitus valitaan joka toinen vuosi sukukokouksissa, aina kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Uusi hallituskausi alkaa virallisesti kesäkokouksen jälkeen seuraavan vuoden alusta.

Sukukokouksia ja -juhlia on pidetty joka toinen vuosi. Sukujuhlat ovat olleet kaksipäiväiset paitsi Helsingissä 1982. Seura on tarjonnut sukujuhlien yhteydessä tähän asti kiertoajelun, jolla on tutustuttu, joko kokouspaikkakunnan nähtävyyksiin tai suvun asuinsijoihin. Ensimmäisenä päivänä on pidetty kokous, syöty sukupäivällinen ja kuunneltu esitelmiä sekä sukuasioista että yleisimmistäkin asioista, joiden parissa suvun jäsenet ovat toimineet. Iltaan on yleensä liittynyt vapaata seurustelua yöpymispaikoissa ja joskus myös halukkaille tutustumista sukututkimukseen internetissä.

6 vastausta artikkeliin: Historia

 1. Lea Malin sanoo:

  Toivoisin, että historiikki päivitetään kunkin kokouksen jälkeen.
  Lea Malin

 2. Lea Malin sanoo:

  Päivitys taisi unohtua pian, koska Mikkelin kokousta ei ole tähän päivitetty eikä myöskään Mikkelissä valittua hallitusta julkistettu.
  Lea Malin

 3. Jorma risu sanoo:

  Tuo sama mies heitti minua joskus kivellä päähän

 4. Raimo Turunen sanoo:

  Voisiko sukuseuran jäseneksi päästä. Olen Justiina Pöyhösen sukujuurta. Hänen poikansa Onnin poika Raimo. Nimeni on Raimo Turunen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s